pátek 7. září 2012

Kooperativní hry - společně proti hře

Kooperativní hry jsou jedny z nejzajímavějších her ve světě deskovek. Principem spoluhráčů je porazit mechanizmus hry. V dnešním článku se seznámíme s hrami, které na tomto principu fungují.

Pandemic
Je hrou pro 2 až 4 hráče, kteří představují členy týmu pro zvládání a prevenci epidemií. Každý z nich hraje za specialistu s odlišnými zvláštními schopnostmi, kteří musí úzce spolupracovat, aby se jim podařilo ochránit lidstvo před smrtícími chorobami. Po světě se totiž začínají šířit celkem čtyři neznámé nemoci a je jen na hráčích, zda se jim na všechny podaří nalézt lék a vyléčit nakažené.Hru vydalo nakladatelství Albi.

Pandemic: Nové hrozby
První rozšíření této deskové hry obsahuje několik nových hráčských rolí, Petriho misky pro ukládání komponent, pravidla pro hry pěti hráčů, nové speciální akční karty a tři nové způsoby, jak hru hrát.
K novým hráčský rolím přibyl i "revidovaný" operační expert, tedy opravená verze pravděpodobně nejslabšího povolání z původní hry. Upraveny byly také figurky, jsou menší, takže by se měly bez problému vejít na pole na herním plánu.Hráči hledající větší variabilitu si mohou do hry přidat pátou chorobu "Mutaci". Ještě větší výzvu pro hráče představuje "Zhoubný kmen", který udělá jednu chorobu obzvláště zákeřnou. Nakonec ještě mohou hráči hrát variantu "Bio-terorista", kdy jeden hráč hraje proti ostatním.
Recenze z www.deskovehry.com

Zakázaný ostrov
Zakázaný ostrov je kooperativní hra, která je nejvíce podobná Pandemicu. Ostatně ji dělal stejný autor. Hra je zasazena do fantasy prostředí, ve kterém se hráči snaží získat poklady na ostrově, který se postupně potápí. Důležité tak je nenechat se odříznout, protože pak vám hrozí, že se utopíte.

Arkham Horror
Arkham Horror je horrorová detektivní hra lovecraftovského střihu. Ve městě Arkham se začínají dít podivné věci - otvírají se tam brány do cizích rozměrů a z nich vylézají všelijaké stvůry, někkteré z nich velmi mocné. To je však jen předzvěstí toho, co město čeká. Pokud se bran otevře příliš, přijde jeden z Prastarých - velmi mocná kreatura, proti které se jen těžko bojuje. Vy a vaši spoluhráči v této kooperativní hře máte za úkol zavírat brány, likvidovat monstra a především zabránit příchodu Prastarého. K tomu můžete využívat předmětů, kouzel, spojenců a též zvláštních schopností, které budete v průběhu hry získávat. Arkham Horror je vynikající kooperativní hra, která se dá hrát v počtu až osmi lidí, nebo také jako solitér. Ke hře již existuje i několik rozšíření, které mohou ještě umocnit požitek z ní.
Recenze z www.deskovehry.com
Ameritrash hry
 
Andor: Dobrodružné legendy
Desková kooperativní hra pro dva až čtyři hráče je zasazená do fantasy světa Andor. Hráči musí společně čelit armádám zla v jednom z pěti scénářů, které hra obsahuje. K dispozici mají hned několik hrdinů a musí si vzájemně pomáhat, aby scénář (legendu) dotáhli do šťastného konce.
Recenze z www.deskovehry.com
Deskové hry ze Středozemě

Mage Knight
Fantasy desková hra je výtvorem populárního českého autora Vládi Chvátila. Ve hře se stáváte hrdinou, který putuje krajinou, najímá armádu, zabíjí monstra, prochází dungeony a vůbec dělá vše, co ke správné fantasy patří. Hra ze všeho nejvíce připomíná populární sérii Heroes of Might and Magic na osobních počítačích. Mechanismy kombinují zahrávání karet s prvky deckbuildingu s pohybem po mapě. Obsahuje několik scénářů s různými cíli, které sahají od kooperativních až po velmi kompetitivní.
Recenze z www.deskovehry.com


Hanabi
Kooperativní karetní hra, ve které je úkolem hráčů předvést co největší ohňostroj! Tak jednoduché to ale není, hráči nevidí své vlastní karty a ostatní jim musí jednoduchými indiciemi napovídat, co mají v ruce. Kromě logiky tak procvičíte i pamatováka, protože některé karty si musíte pamatovat i několik kol, než je můžete zahrát.
Záchranáři: Boj s ohněm
Záchranáři jsou hrou od firmy Mindok, ve které se hráči v roli neohraožených požárníků snaží zachránit lidi z hořícího domu. Čtyři úrovně náročnosti nabízejí vhodnou úroveň výzvy pro různě zkušené hráče v každém věku. Musíte překonat svůj strach a pracovat jako sehraný tým, protože plameny šlehají, budova hrozí zřícením a lidské životy jsou v ohrožení.
Recenze z www.deskovehry.com
(Zdroj textu:Planeta her)

Žádné komentáře:

Okomentovat