čtvrtek 20. září 2012

Alhambra - orient ve španělském městě

V deskové hře Alhambra se stáváte staviteli překrásného paláce ve španělské Granadě. Za peníze nakupujete jednotlivé části, které přikládáte k sobě a v průběhu tří vyhodnocování se snažíte mít co nejvíce částí paláce jedné barvy, abyste měli šanci získat co nejvíce bodů. Zároveň ale musíte dávat pozor, aby vám jednotlivé nakoupené dílky pasovaly k sobě a mohly vytvořit vnější zeď, která je také bodována. Alhambra je hrou roku 2003.

Alhambra
základní hra
Recenze z www.deskovehry.com

Alhambra: Vezírova přízeň
První rozšíření Alhambry přináší čtyři samostatné moduly, které můžete do hry nezávisle vložit - Vezírova přízeň, směnárna, stavitelé a bonusové karty. Jak již název naznačuje, nejzajímavějším modulem je vezírova přízeň, která vám umožní předběhnout protihráče a koupit si kartičku, po které toužíte. Směnárna vám pak dovolí platit dvěma měnami. Možnost zvolit počet modulů je poměrně dobrý nápad, zvyšuje variabilitu hry i její znovuhratelnost.
Recenze z www.deskovehry.com

Alhambra: Městské brány
V pořadí druhé rozšíření populární Alhambry přináší opět čtyři nové moduly, které se dají do hry libovolně přidávat. Městské brány vám umožní stavět i tam, kde stojí hradby města, diamanty nahrazují jakoukoliv měnu, s polními tábory lze získat více bodů a posledním modulem jsou postavy, jejichž vlastností může využít ten, kdo zaplatí nejvíce. Rozšíření je možno hrát jen s původní hrou.

Alhambra: Hodina zlodějů
V pořadí třetí rozšíření oblíbené Alhambry s sebou přináší opět čtyři samostatné moduly, můžete si tedy vybrat, se kterým z nich hrát, popřípadě je kombinovat s moduly z expanzí předchozích. Asi nejzajímavější je rozšíření Zeď, které vám povolí použít přiložená dřívka jako zeď na těch místech, kde se vám vaši Alhambru zdí obehnat nepodařilo. Rozšíření Zloděj vám umožní zmocnit se karty, i když nejste na řadě a Kupec umožňuje obyvatelům vstup do budovy. Poslední rozšíření, nazvané Drobné, vám umožňuje vzít si zpět mince, pokud přeplatíte stavební dílek o dva a více.
Recenze z www.deskovehry.com

Alhambra: Kalifova pokladnice
Alhambra: Kalifova pokladnice je v pořadí 4. rozšíření populární hry Alhambra. Obsahuje celkem čtyři moduly, které můžete do hry zařadit. Bazary vám přidají vítězné body, když je přiložíte k budovám stjné barvy, pokladnice musíte umístit na budovy stejné barvy, karty architektů umožní přestavět palác a proti útočníkům se musíte bránit stavbou zdi, jinak vás okradou o body.

Další hry z rodiny Alhambra:
Zahrady Alhambry:
Zahrady Alhambry jsou samostatnou hrou s tématikou slavného granadského paláce a nutno říci, že jsou zcela odlišné od všech ostatních her jménem Alhambra. Místo samotného budování paláce sázíte pouze stromy v jeho zahradě, přičemž vám patří pouze jeden druh stromů. Vaším úkolem je obklopit co nejvíce stromy nejlepší budovy, ale zároveň se snažíte sázet i stromy soupeřů, protože počtem druhů u každé z budov se body násobí.

Alhambra - kostková hra:
Rozhodujícím elementem jsou tentokrát kostky. Ve svém tahu má hráč tři pokusy hodit osmi kostkami co nejvíce symbolů jedné barvy, což pak zaznamená na hrací desce. Celé kolo se skládá z několika hodů a na jeho konci se vyhodnocují jednotlivé barvy. Ten, kdo má u některé nejvíce, se může rozhodnout, zda si vezme dvě kostky dané barvy nebo jednu speciální (ty přidávají například vítězné body či počet hodů).

Alhambra - karetní hra:
Karetní verze populární rodinné hry Alhambra. Podpbně jako v deskové verzi se snažíte na trhu sehnat co nejvíce budov stejné barvy, tentokráte ale v karetní zjednodušené verzi. Karetní Alhambra je svižná a pěkná rodinná hra.
Recenze z www.deskovehry.com


(zdroj textu: Planeta her)

Žádné komentáře:

Okomentovat