pátek 3. srpna 2012

Carcassonne a jeho rozšíření

Další z oblíbených deskových her od vydavatelství Mindok, kde přikládáním čtvercových dílků stavíte mapu s hrady, loukami a cestami a za pomoci rozmísťování panáčků za to získáváte body. Carcassonne má po celém světě i v České republice nespočetně mnoho příznivců. Dle mého názoru je to jedna z "moderních her", která zbourala mýtus, že stolní hry jsou jen pro děti.
Recenze z www.deskovehry.com
Další hry z rodiny Carcassonne
Eurohry

Carcassonne
základní hra


Carcassone: Zimní krajina
základní hra. Tentokrát zelené louky budou pokryty bílý, sněhem.

Carcassonne: Hostince a katedrály
První rozšíření populární stolní hry přidává možnost hrát až v šesti hráčích a také dvě novinky. Hostince, které mohou zvýšit bodový zisk z cest, a katedrály, které mohou zvýšit bodový zisk z měst.
Recenze z www.deskovehry.com

Carcassonne: Kupci a stavitelé
V druhém rozšíření do hry přichází obchodní zboží, které můžete získat z uzavřených měst (i pokud uzavřete město soupeři). Stavitelé vám pak dovolují za určitých okolností doložit dvě kartičky. Další inovací jsou prasátka, která vám umožní získat více bodů z louky.

Recenze z www.deskovehry.com

Carcassonne: Princezna a drak
Území kolem Carcassonne je obýváno drakem, který ztěžuje život obyvatelům, kteří před ním prchají. Rytíři se pro změnu místo obraně města věnují krásné princezně. Stateční hrdinové jsou sice připraveni postavit se čelem k dračí hrozbě, ale bez pomocí víly budou jejich šance mizivé.

Carcassonne: Věž
Čtvrté rozšíření hry Carcassonne přidává možnost stavět věž. Hráč již nemusí pokládat kartičky terénu jen vedle sebe, ale má také možnost stavět do výšky na místech, která jsou určena k výstavbě věže, zvyšovat výšku své věže nebo na její vrchol položit svou figurku a tím věž ukončit. Věž vám umožňuje zajmout soupeřovy figurky a ten musí za jejich vysvobození těžce zaplatit 3 body.

Carcassonne: Opatství a starosta
Páté rozšíření obsahuje 12 kartiček krajiny, 6 kartiček opatství a 3 druhy dřevěných figurek pro každého hráče (starosta, stodola, vůz). Starostové mohou být umístěni pouze do měst a jejich síla je závislá na počtu erbů ve městě. Stodoly vám umožňují spočítat body na louce již během hry a ne na konci jak to bylo obvyklé. Vozy mohou být umísťovány do měst, na cesty, do klášterů a po jejich uzavření se mohou přemístit po hracím plánu na přilehlé neuzavřené město, klášter či cestu.

Carcassonne: Král, hrabě a řeka
V pořadí šesté rozšíření, které zahrnuje všechna dosud existující minirozšíření hry Carcassonne vydaná v předešlých letech. Obsahuje: Král, Řeka II, Hrabě z Carcassonne a také nové rozšíření Kacíři a kultovní místa.

Carcassonne: Katapult
Sedmé rozšíření oblíbené hry Carccassonne. Katapult přináší do hry Carcassonne prvek šikovnosti, protože ve hře je skutečný katapult, se kterým budete muset přesně střílet, jinak nevyhrajete.

Carcassonne: Mosty a hrady
Osmé rozšíření populární hry Carcassonne. Mosty v něm přinášejí nové možnosti při stavbě cest. I cesta, která do této chvíle nemohla být dostavěna, se může pomocí vysokého mostu překlenout přes město nebo louku a pokračovat dále. Malá města, která do této chvíle nepřinášela příliš velké výhody mohou být přestavěna na hrady. Hrad má v krajině silnou pozici a může svému majiteli přinést silný vliv na okolí.


Malá rozšíření:
Řeka I, Řeka II
Omezená edice 12 kartiček s vyobrazením řeky. Tyto se hrají ještě před vlastní hrou a vytvoří pro ni základ.

Král
Rozšíření Carcassonne, které obsahuje 7 rozšiřujících kartiček k základní hře.

Hrabě z Carcassonne
12 kartiček města slouží jako počáteční hrací plán, ke kterému se dále přikládá. Normální startovací kartička se ve hře nepoužije. Město má 4 zvýrazněné části: zámek, katedrála, tržiště a kovárnu. Fialová figurka hraběte se na začátku postaví na zámek.

Kataři
Rozšíření které obsahuje 4 kartičky města Carcassonne Město, ke kterému je přiložena některá z katarských kartiček, se považuje za obležené. Sedláci z louky zásobují obležené i obléhatele.Sousedící kláštery umožňují únik z obleženého města, jestliže přímo s katarskou kartou sousedí.

Kopce a ovce
Deváté rozšíření populární rodinné hry. Tentokrát neuniknou pozornosti hráčů šťavnaté pastviny v okolí Carcassonne. Kdo vyšle svého pastýře na tu správnou louku, může pak v klidu čekat, až se mu seběhne celé stádo, pěkně ovečka za ovečkou. Ale pozor! Objeví-li se vlk dříve, než pastýř stihne zahnat své ovce do salaše, vyjde hráč úplně naprázdno. Díky kopcům může ve správnou chvíli hráč získat zpět vládu nad územím, které se zdálo být už téměř ztracené. Velkou radost mají mniši z dobře založených vinic v okolí svých klášterů.


Minirozšíření:
Létající stroje - rozšíření obsahuje 8 kartiček krajiny, 1 speciální kostku.
Dopisy -  rozšíření obsahuje 8 kartiček dopisů, 6 figurek dam
Přívozy -  rozšíření obsahuje 8 kartiček krajiny, 8 dřevěných přívozů
Zlaté doly - rozšíření obsahuje 8 kartiček krajiny, 16 zlatých cihliček
Mág a čarodějnice- rozšíření obsahuje 8 kartiček krajiny, 1 figurku mága, 1 figurku čarodějnice
Zbojníci - rozšíření obsahuje 8 kartiček krajiny, 6 figurek zbojníků
Kruhy v obilí (v každém předchozím minirozšíření je po jedné kartičce k tomuto rozšíření)
Recenze z www.deskovehry.com/1
Recenze z www.deskovehry.com/2


 


Jednou za čas vydává MINDOK Big Box, který kromě základní hry obsahuje i další vybraná rozšíření.

Žádné komentáře:

Okomentovat